YAPILAN TESTLER


ASKERİ ÖĞRENCİ ADAYLARINA YAPILAN TESTLER

 

Her öğrenci adayına aşağıdaki tetkikler yapılır.

 

a)   Akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi.

 b)    HBsAg, Anti-HCV, Anti-HIV.

 c)   Tam kan sayımı ve sedimantasyon.

 ç) Tam idrar muayenesi.

 d)    Kanda üre ve kreatinin, AST, ALT, ALP, LDH, GGT, bilirubinler, TSH, total kolesterol, trigliserit.

e)   Açlık kan şekeri.

 f)   Ultrasonografi (tüm batın).

 g)   EKG, transtorasik ekokardiyografi (lüzum görül-düğü durumlarda).

 ğ) Lüzum görülen diğer laboratuvar tetkikleri.

 

 ASKERİ ÖĞRENCİLERİN SAĞLIK TESTİ

Öğrencilere sınıflandırılmaları veya branşlarının belirlenmesi sırasında veya okullarının son sınıflarında (eğitim süresi dört yılın üzerinde olan okullarda dördüncü sınıfta) son sağlık durum- larının tespiti maksadıyla sağlık muayenesi yaptırılır.

Herhangi bir sebeple yapılan muayene sonucunda öğrencinin sağlık yeteneği, Hastalıklar Listesinin (A) ve (B) dilimlerine uyuyorsa ve bunların (1) ve (2) Numaralı Sınıflandırma veya Branş Belirleme Çizelgelerinde bulunan “TĞM./YZB.-ASB. ÇVŞ./ÜÇVŞ.” sütununda (+) işa- retli uygun sınıflar veya branşlar varsa öğrenci okuldan çıkarılmaz.

Öğrencinin sağlık yeteneği (A) veya (B) dilimine uyduğu halde (1) ve (2) Numaralı Sınıflandırma veya Branş Belirleme Çizelgelerinde uygun sınıflar veya branşlar yoksa veya üç ve daha fazla (B) dilimine uyan hastalık tespit edilirse veya sağlık yeteneği (D) dilimine uyuyorsa, sıhhi izin süresini doldurmasını beklemeksizin öğrenci hakkında “Öğrenciliğe Devam Edemez” kararı verilir.


 ASKERİ ÖĞRENCİLERİN KOMANDO OLUR MUAYENESİ

MADDE 41- (1) Komando olacak öğrenciler ilk ve müteakip muayenelerinde tam sağlam olmalı veya hastalıkları, Hastalıklar Listesinin (A) diliminde bulunmalıdır. Ancak bunlardan;

a)  Göz hastalıkları; Hastalıklar Listesinin (A) dilimine giren ve 3 diyoptriyi aşan hipermet- rop, miyop ve eksenler arasındaki farkı 1 diyoptriyi aşan muhtelif cins astigmatizması olanlar,

b)  Astım hastalığı olanlar,

 c)   Hastalıkları, Hastalıklar Listesinin (A) dilimine girenlerden, Kuvvet Komutanlıkları (1) Numaralı Sınıflandırma Çizelgelerinin piyade sınıfına ve Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı (1) Numaralı Branş Belirleme Çizelgesinin Jandarma ve Sahil Güvenlik branşlarına ait “TĞM.-YZB.” rütbe sütununda karşılığı (-) veya (x) işareti bulunanlar, komando olamaz.

 

 RENK KÖRLÜĞÜ (Diskromatopsi)

MADDE 39- (1) Diskromatopsi tespit edilen öğrenciler aşağıdaki sınıf, branş veya özel ihti- saslara ayrılamaz.

a)  Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığında; Piyade, Süvari, Tank, Topçu, Hava Savunma, Kara Havacılık, Pilot, İstihkâm, Muhabere, Jandarma, Ulaştırma ve Harita.

b)    Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında; Güverte, Makine, Deniz, Deniz Piyade, Deniz İstihkâm, Denizaltıcı, İstihbarat ve Sahil Güvenlik.

c)   Hava Kuvvetleri Komutanlığında; Pilot, Seyrüsefer, Silah Sistem, Kontrol İhbar, Hava Trafik, İstihbarat, Uçak.

 

 DENİZALTI ÖZEL İHTİSAS ADAYI SUBAY VE ASTSUBAYLARIN SAĞLIK TESTİ

MADDE 54- (1) Denizaltı özel ihtisas adayı subay ve astsubaylarda diskromatopsi bulun- mamalı ve en fazla 0,5 diyoptriye kadar miyopi, hipermetropi ve astigmatizma bulunmalıdır. Keratorefraktif cerrahi (PRK, LASEK, LASIK ya da iLASIK) yöntemiyle ameliyat olanlarda   6 aylık takipten sonra görme kaybı ve komplikasyon gelişmemiş olmalıdır. Adayların, yanında- kileri rahatsız edecek derecede ağız ve solunum kokusu ile bromhidroz (KOLALTI KOKUSU) ve hiperhidrozu (AŞIRI TERLEME) bulunmamalı ve ağırlıkları Hastalıklar Listesinin 32 nci maddesinde yer alan Boya Göre Standart Ağırlık Çizelgesinde belirlenen alt sınırın %10’undan az ve üst sınırın %10’undan fazla olmamalıdır. Diğer sistemler tam sağlam olmalıdır. Adayların kardiyolojik değerlendirmeleri EKG ve transtorasik ekokardiyografi ile yapılmalıdır.

(1)          Sağlık Kurulu muayenelerinde, denizaltı özel ihtisasına uygun sağlık yeteneklerine sahip olduğu tespit edilen denizaltı özel ihtisas adaylarının son muayeneleri basınç odasında yapılacak test ile tamamlanır. Bütün adaylar, basınç odalarında 60 fsw (17,8 m) eşiti basınç altında bırakı- lır. Basınç odası testleri sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp uzmanı veya dalış tabibi intibak kursu görmüş bir tabibin gözetimi altında yapılır. Test esnasında adayların basınç eşitleme yeteneği ve kapalı alandaki psikolojik tepkileri değerlendirilir. Basınç odası testini geçemeyen adaylar denizaltı özel ihtisaslı Subay veya Astsubay olarak seçilmez.

 

 UÇUŞ YAPAR RAPORU

Kategori-1 uçucuları için her iki gözün görmeleri düzeltmeden sonra ayrı ayrı 20/20 (10/10) olmak şartıyla +3 diyoptri (dahil) hipermetropi, -2 diyoptri (dahil) miyopi ve diyoptrisi en fazla olan eksendeki refraksiyon bozukluğu +2 diyoptri veya -2 diyoptriyi geçmeyen çeşitli astigma- tizmalar elverişli kabul edilir.

Kategori-2 ve kategori-3 hava aracı pilotları ile seyrüsefer sınıfı için -3 diyoptri (dahil) mi- yopi ve +3 diyoptri veya -3 diyoptriyi geçmeyen çeşitli astigmatizmalar elverişli kabul edilir.

Kategori-4 uçuş için ise -4 diyoptriyi geçmeyen miyopi ve +/-4 çeşitli astigmatizmalar elve- rişli kabul edilir.

a)  Kategori-1 hava aracı: Akselerasyon (G) kuvvetleri ve manevra kapasitesi itibarıyla yük- sek performansa sahip hava araçlarıdır. (Örnek: F-16, T-38M, KT-1T ve benzeri)

b)   Kategori-2 hava aracı: Akselerasyon (G) kuvvetleri kapasitesi yüksek olmayan ancak yüksek ve alçak irtifada manevra kapasitesine sahip orta performanslı hava araçlarıdır. (Örnek: S-70 Sikorsky, Blackhawk, AS-532 Cougar, SF-260 D, T-129 ATAK ve benzeri)

c)   Kategori-3 Hava Aracı: Akselerasyon (G) kuvvetleri kapasitesi düşük olup, yüksek ve alçak irtifada manevra kapasitesi sınırlı olan düşük performanslı hava araçlarıdır. (Örnek: C-130, CN-235, ATR-72, TB-20, S-70 A17 Sikorsky, S-70 A28 Sikorsky, S-70B Seahawk, AB-212, KC- 135R, E-7T, Mi-17, AB-205, B-350 ve benzeri)

ç) Kategori-4 uçuş: Bir hava aracı kategorisi olmayıp, yalnızca kategori-3 hava araçlarında nitelikleri Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutan- lığınca belirlenen tecrübeli bir pilot eşliğinde yapılan uçuştur. Kategori-3 hava aracı sağlık yeteneklerini karşılamayan ancak kategori-4 uçuşa elverişli olan uçucular, nitelikleri Kuvvet Komu- tanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen tecrübeli bir pilot bulunmaksızın hava aracında uçurulmaz.

POPÜLER KONULAR

MSÜ SPOR TESTİ HAKKINDA